Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

ΕΚΛΟΓΕΣ: Δεν βρίσκουν ησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ- Μουρμούρα για εκλογές


Της Νίκης Ζορμπά
Η διαπραγμάτευση έχει τραβήξει χειρόφρενο. Προσδοκίες για "τεχνική συμφωνία" στις 20 Μαρτίου πλέον δεν υπάρχουν όπερ πιστοποιήθηκε και από την ατζέντα του Eurogroup η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες και αναφέρεται απλώς σε καταγραφή προόδου για το ελληνικό ζήτημα. 
Παράλληλα, οι ελληνική πλευρά αναζητά να κλείσει το θέμα των αντίμετρων, που έχει ταλανίσει Αθήνα και δανειστές για να τερματιστεί και αυτή η εκκρεμότητα, απόλυτο αδιέξοδο ωστόσο επικρατεί στα εργασιακά. Το ΔΝΤ τα θέλει όλα εδώ και τώρα ( απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο κλπ) χωρίς να δίνει ούτε καν υποσχετική για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. 
Επ αυτού, τα έχει στυλώσει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ξεκινά δια του Αλέξη Τσίπρα (ξανά)... πολιτική διαπραγμάτευση. Στη Σύνοδο κορυφής της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, με ή χωρίς τις ευλογίες του Πάπα με τον οποίο θα συναντηθεί ο έλληνας πρωθυπουργός και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, ο κ. Τσίπρας θα θέσει επιτατικά το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προσδοκώντας σε ευρωπαϊκή στήριξη. 
Το "θρίλερ" των εργασιακών, δε φαίνεται να τελειώνει ούτε γρήγορα ούτε επικερδώς για την Αθήνα, εξ' ού και πληροφορίες αναφέρουν πως μελετάται η δυνατότητα να κλείσει η β' αξιολόγηση με τα μέτρα για 2019-20, αλλά αφήνοντας "ουρά", τα εργασιακά που αποτελούν ως φαίνεται το "ψυχολογικό όριο" του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ήδη, ο πήχυς για το μείγμα των αντίμετρων που θα αποτελούσαν το γλυκαντικό για να αμπαλαριστεί το κούρεμα σε αφορολόγητο και συντάξεις, έχει χαμηλώσει:
Οι φιλοδοξίες της κυβέρνησης για ισχυρές ενέσεις φοροελαφρύνσεων σε πολίτες και κοινωνικών παροχών, μετά το "μπλόκο" από ΔΝΤ, ψαλιδίζονται. Χωρίς το "φύλλο συκής" των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα εξέλθει και από αυτή τη μάχη με τους πιστωτές, βαρύτατα λαβωμένη. 
Θέλουν εκλογές
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που ...ψυχανεμίζονται την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν εξαιρετικά άβολα για το νέο πακέτο μέτρων που θα χρειαστεί να καταπιεί η Κυβέρνηση και δυναμώνουν εντός και εκτός κομματικών οργάνων την επίκληση: Απελθέτω αφ ημών το πικρό ποτήριο τούτο. 
Κοινώς, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκόψει το σχετικό σενάριο, επαναφέρουν την αναζήτηση του κομβίου διάσωσης δια των πρόωρων εκλογών. Τινές εξ αυτών μάλιστα, αραδιάζουν και σχέδια περί "δεξιάς" παρένθεσης αφήνοντας στον Πρόεδρο της Ν.Δ την "καυτή" πατάτα της ψήφισης των νέων μέτρων. ( Τι σόι ..."παρένθεση" θα είναι αυτή με την εικόνα που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις με υπερδιπλασιασμό των γαλάζιων ποσοστών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι άλλης τάξεως συζήτηση, καίτοι ενδιαφέρουσα).
 Η πρόταση του Πάνου Σκουρλέτη για ψήφιση των μέτρων από "ευρύτατη" κοινοβουλευτική πλειοψηφία άλλωστε δεν έχει άλλη κατάληξη, δεδομένης της άρνησης της αντιπολίτευσης να βάλει πλάτη, παρά τη διαφυγή δια πρόωρων καλπών. 
Στην ίδια γραμμή κινείται και ο έτερος "βασικός μέτοχος" του κόμματος, ο Νίκος Φίλης, ο οποίος φέρεται μάλιστα να έθεσε το θέμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν συζητά καν το σενάριο αυτό, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο να επαναληφθούν στο κυβερνών κόμμα τα ευτράπελα του καλοκαιριού του 2015, όταν "κέρδισε" την ψήφο των φιλευρωπαικών κομμάτων για το τρίτο μνημόνιο, αλλά έχασε εκτός από το 1/3 της κοινοβουλευτικής του ομάδας και τη "δεδηλωμένη". 
Την ιδέα της απόδρασης δια εκλογών όμως, δεν περιβάλλουν με ζέση μόνον οι "βασικοί μέτοχοι" του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ομάδα των "53", η οποία υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερο "μανιφέστο" της, διακήρυττε " όχι πάση θυσία  στην Κυβέρνηση". 
Οι εισηγήσεις και οι ζυμώσεις για "ηρωική έξοδο" έχουν αρχίσει να εντείνονται όσο σχηματοποιείται το περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά ( προς το παρόν τουλάχιστον), ο πρωθυπουργός καθόλου δε συμμερίζεται ούτε τα περί "ηρωικής" ούτε τα περί εξόδου. 
ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ