Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)Είναι προφανές, από την μέχρι στιγμής παγκόσμια πρακτική, ότι η υπόθεση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης(ΑΟΖ), όρος που υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (διεθνής σύμβαση του Μontego Bay-Τζαμάϊκα 1982), έχει τεράστια οικονομική σημασία για όλα τα παράκτια κράτη, εκτεινόμενη έως 200 ν.μίλια από την ακτή.Πέραν της οικονομικής, έχει και τεράστια στρατηγική αξία ως πολλαπλασιαστής ισχύος ενός κράτους. 

Ενώ όλες οι γειτονικές μας χώρες έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ και διαπραγματεύονται τα μεταξύ τους οριοθετικά σημεία, η Ελλάδα ούτε καν με την Ιταλία δεν έχει προχωρήσει τη σχετική χάραξη. Ειδικά δε ως προς το Καστελόριζο, ούτε καν υφαλοκρηπίδα δεν τολμά να αναγνωρίσει και, κατά τρόπο καταστροφικό, αποδέχεται de facto τις σχετικές τουρκικές αξιώσεις. 

Είναι πραγματικά απορίας άξιον πώς μία χώρα με τεράστια οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει τάχιστα στην εκμετάλλευση των θαλασσίων φυσικών της πόρων αλλά κωλυσιεργεί επί χρόνια τώρα. Προφανώς, οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν αισθάνονται ικανές να ασχοληθούν με το ζήτημα, ιδίως έναντι της Τουρκίας, ακόμη και με σύμμαχο το ισχυρότερο κράτος της περιοχής, το Ισραήλ. 

Η όλη κατάσταση αποτελεί φαινόμενο δειλίας, ατολμίας και ευθυνοφοβίας, εκτός αν ισχύουν άλλες οδηγίες, προερχόμενες από το εξωτερικό, τις οποίες δεν μπορούν να αμφισβητήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Παραθέτω στη συνέχεια τις ασφαλείς εκτιμήσεις για την αξία(σε δολ. ΗΠΑ) του φυσ. αερίου στην ελληνική ΑΟΖ.

• ΑΙΓΑΙΟ 1,5 δις βαρέλια Χ 100 $ = 150 δις $
• ΙΟΝΙΟ 2 δις βαρέλια Χ 100 $ = 200 δις $
• ΚΡΗΤΗ 14 - 22 δις βαρέλια Χ 100 $ = 1,4 – 2,2 ΤΡΙΣ $
• ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ 50 δις βαρέλια Χ 100 $ = 5 ΤΡΙΣ $


* Το φυσικό αέριο υπολογίζεται σε βαρέλια, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης με το πετρέλαιο - Για να κατανοούνται καλύτερα τα μεγέθη.


* Το μέγεθος των κοιτασμάτων έχει υπολογιστεί από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και έχει δημοσιευθεί σε σχετικούς χάρτες.


* Σχετικές μελέτες έχουν γίνει και από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου με ανάλογα αποτελέσματα. Η Γαλλία ερευνά τη Μεσόγειο από το 1911.


Διερωτάται κανείς τί συμβαίνει πραγματικά όταν βεβαιωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν εμφανίζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους "δανειστές" - ως μοχλός ελάφρυνσης των οικονομικών βαρών που επιρρίπτονται στους ώμους της δύσμοιρης χώρας μας.


Πώς είναι δυνατόν μία χώρα να παραιτείται από μία σειρά κυριαρχικών της δικαιωμάτων και εν συνεχεία να "βρυχάται" περί διεθνούς αξιοπιστίας, παράγοντος σταθερότητος και περί αξιομάχου των ΕΔ της όταν υποχωρεί ως "ζελές" σε κάθε πίεση που ασκούν οι γείτονές της εις βάρος της. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων και η περιφρούρηση της χώρας στο εσωτερικό και το εξωτερικό από το πολιτικό μας σύστημα, έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια του σκανδάλου.
ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ