Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Οικονομικός Αναλφαβητισμός..........πρέπει να φοβόμαστε κάτι τέτοιο;Ο οικονομικός αναλφαβητισμός και η έκτασή του στην κοινωνία μας είναι ένα θέμα που με απασχολεί διαρκώς, μιας και πλέον τον συναντώ σε κάθε μου βήμα.

Από την λειτουργία της αγοράς (συναλλαγές), την τραπεζική λειτουργία έως και την λειτουργία θεσμών, όπως η δικαιοσύνη, το θέμα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.
Πολίτες με σπουδές και υποτιθέμενη μόρφωση-εκπαίδευση όχι μόνον αδυνατούν να κατανοήσουν βασικές οικονομικές έννοιες, αλλά αγνοούν πλήρως καθημερινές οικονομικές λειτουργίες, όπως π.χ. η λειτουργία του χρήματος-νομίσματος που έχουν οι ίδιοι στη τσέπη τους.

Ο προβληματισμός μου εντείνεται ημέρα με την ημέρα διότι αδυνατώ να κατανοήσω πως είναι δυνατόν να βρεθεί διέξοδος για την χώρα, όταν στα θέματα έστω απλών οικονομικών γνώσεων, βρισκόμαστε ως κοινωνία στην παλαιολιθική εποχή.

Από την άλλη η θεοποίηση που απολαμβάνουν όλοι οι οικονομολόγοι (λόγω γνώσεων) λαμβάνει χώρα εξ αυτού ακριβώς του λόγου.
Ο κόσμος νομίζει πως είμαστε μικροί Θεοί, πως μπορούμε σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον να προβλέψουμε με σιγουριά το αύριο και πως η όποια συμβουλή μας είναι Ευαγγέλιο. Άσχετα εάν η όποια συμβουλή δίνεται, έχει δεκάδες αιρέσεις λόγω άλλων παραμέτρων (κυρίως πολιτικών).

Ως αποτέλεσμα λοιπόν τούτου, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι είτε να απέχεις από συμβουλές με βεβαιότητα είτε να μην συμβουλεύεις καθόλου, αφού διαπιστώσεις πως απευθύνεσαι σε συνανθρώπους με πολύ χαμηλή αντίληψη σε αυτά τα θέματα. Έτσι φυσικά διαιωνίζεις και γιγαντώνεις το πρόβλημα ενώ ταυτόχρονα εγκλωβίζεσαι σε μια εσωτερική διαδικασία ξεκάθαρου σκεπτικισμού.

Η ζημιά που έχει γίνει τα τελευταία 40 χρόνια είναι παραπάνω από εμφανής.
Ο οικονομικός αναλφαβητισμός είναι ο χειρότερος εχθρός μιας κοινωνίας που αναζητά διέξοδο μετά από μια κρίση χρέους ή μια οικονομική χρεωκοπία.
Η δε, πολιτική του έκφραση (με ψήφο) δίνει (και θα δώσει πάλι) την ευκαιρία στους πιό μετρίους και οικονομικά αναλφαβήτους εξ΄ημών να ηγηθούν και να ταλαιπωρήσουν για δεκαετίες ακόμη, την χώρα, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Όμοιος,ομοιώ ψηφίζει!
Τα ψωμιά μας στην χώρα είναι πλέον πολύ λίγα!

Ἀγαλιώτης Γεώργιος
ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ