Του Δημήτρη Γκάτσιου
 
 
Καμπανάκι για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, εάν δεν κλείσει άμεσα ο φαύλος κύκλος της αξιολόγησης της Αθήνας από τους πιστωτές της χώρας κρούει εμφατικά η Νέα Δημοκρατία. Στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλη Κικίλια, το μήνυμα που εξέπεμψε η οδός Πειραιώς ήταν σαφές.
"Εδώ που έχουμε φτάσει με αυτήν την κυβέρνηση, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση οδηγούμαστε σε χρεοκοπία αλλά πλέον και αν κλείσει, η χώρα θα σέρνεται σε συνθήκες ύφεσης, οικονομικής οπισθοδρόμησης και μαρασμού", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, εξαπολύοντας, παράλληλα, επίθεση εφ’ όλης της πολιτικής και οικονομικής ύλης κατά της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και εγκάλεσε, ουσιαστικά, για άσκηση εσωκομματικών ισορροπιών στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών.
"Η οικονομία και η κοινωνία βυθίζονται καθημερινά στην αβεβαιότητα. Ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την εξουσία του. Επέλεξε συνειδητά να ρίξει τη χώρα στο καναβάτσο, αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες από τη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Στην πραγματικότητα έχει αποδεχθεί ήδη τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου. Προσπαθεί να δραματοποιήσει την υποτιθέμενη διαπραγμάτευσή του, για να δικαιολογήσει στους βουλευτές του, αυτά που δε θα έπρεπε να αποδέχονται με βάση τις διακηρύξεις τους. Στην ουσία διαπραγματεύεται με τις συνιστώσες του κόμματός του, το πολιτικό του μέλλον. Η ζωή των Ελλήνων επιβαρύνεται καθημερινά από την Ανικανότητα της κυβέρνησης των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου", επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Εστιάζοντας στα της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για μία χώρα που τελεί υπό καθεστώς ασφυξίας. "Η υπερφορολόγηση, οι χαμένες θέσεις εργασίας, η στάση πληρωμών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι εκροές καταθέσεων επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει οι κυβερνώντες τη χώρα. Αλλά και στο μέτωπο της αέναης δήθεν διαπραγμάτευσης η εικόνα είναι απογοητευτική αν όχι εξαιρετικά ανησυχητική. Η 5η Δεκεμβρίου 2016 παρήλθε χωρίς συμφωνία. Όπως και όλα τα μετέπειτα χρονικά ορόσημα που η ίδια η κυβέρνηση έθεσε. Αδιέξοδο στις 26 Ιανουαρίου 2017. Όπως και στις 20 Φεβρουαρίου, στις 20 Μαρτίου και τώρα και στις 7 Απριλίου 2017. Ούτε ένα, ούτε δύο. Πέντε χρονικά ορόσημα χαμένα", σημείωσε.
 
-12 δισ. ευρώ κοστίζει η καθυστέρηση
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε το οικοσύστημα της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου πως το… κατενάτσιο στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχει ήδη κοστίσει στην οικονομία δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ. Προς επίρρωση, δε, των λεγομένων του ανέφερε:
-Μόνο το 2016, η κυβέρνηση δεν εισέπραξε 6,1 δις ευρώ από τις δόσεις του 3ου Μνημονίου, στερώντας ρευστότητα που θα κατευθυνόταν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον Ιδιωτικό Τομέα.
-Το ΑΕΠ μειώθηκε το δ’ τρίμηνο του 2016 κατά 1,2%, έναντι του προηγούμενου τριμήνου με το χαμένο εισόδημα να ξεπερνάει το 0,5 δις ευρώ σε ένα τρίμηνο.
-Τα "κόκκινα δάνεια" αυξήθηκαν κατά 1 δις ευρώ μόνο τον Ιανουάριο 2017.
-Οι εκροές καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες εντείνονται, παρά τα capital controls, ξεπερνώντας τα 2,3 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017.
-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό Τομέα αυξήθηκαν κατά 0,5 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την εσωτερική στάση πληρωμών.
-Η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας που συνδέονται με την καθυστέρηση στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης προσγειώνουν σε χαμηλότερα επίπεδα το ρυθμό ανάπτυξης το 2017. Ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 1,6%, αντί για 2,7%, δηλαδή άλλα 2 δισ. ευρώ εισοδήματος χαμένα.
"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης αυξάνει τον λογαριασμό και οδηγεί τη χώρα σε τραγικά αδιέξοδα. Η πολιτική του κ. Τσίπρα, οι πρακτικές του και τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, από την οποία έχει πλέον πάρει διαζύγιο", είπε ο Βασίλης Κικίλιας. 
-Η κυβέρνηση καλλιεργεί το μίσος
Ερχόμενος στα μέτωπα της καθημερινότητας, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποίησε τόνους ιδιαίτερα οξείς, με αιχμή το νόμο Παρασκευόπουλου.
"Αφήνονται ελεύθεροι επικίνδυνοι εγκληματίες…Ο νόμος ήταν το πρώτο νομοσχέδιο από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καταργούσε φυλακές τύπου Γ και έδινε δυνατότητα αποφυλάκισης σε ποινικούς. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για τις αντιδράσεις μας. Για τον κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει πως θα καταργήσουμε το συγκεκριμένο νόμο. Προφανώς και πρέπει να υπάρχει μέριμνα για όλους, αλλά πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών. Και αυτή η ασφάλεια είναι στον αέρα. Παράλληλα, στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας κυριαρχούν και πάλι η ανευθυνότητα και η προχειρότητα", σημείωσε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
"Η πρωτοβουλία του για συναντήσεις με τους αρχηγούς της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ανέδειξε πολλές συγκλίσεις και την κοινή εκτίμηση ότι αυτή η κυβέρνηση δε μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και ότι είναι επιβεβλημένη η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου αλλαγών σε όλους τους τομείς για να πετύχουμε την ανασυγκρότηση της χώρας. Όλο και περισσότεροι Έλληνες συντάσσονται με το σχέδιό του, λιγότεροι φόροι, μικρότερο κράτος, δουλειές για τους πολλούς", είπε ο κ. Κικίλιας και αποσύνδεσε το αίτημα της πολιτικής αλλαγής από την αξιολόγηση, φέρνοντας σε ρόλο μοναδικά πρωταγωνιστικό όσον αφορά στην πατρότητα των μέτρων τη συγκυβέρνηση.
"Έχουμε πει ότι αποσυνδέουμε θέμα εκλογών από δεύτερη αξιολόγηση. Ο κ. Μητσοτάκης δε ζητά συναίνεση από τα υπόλοιπα κόμματα, Μιλά στην κοινωνία. Είναι δικό τους θέμα εάν θα έχουν την πλειοψηφία ή όχι για να οδηγηθούμε σε πολιτικές εξελίξεις. Με αυτήν την κυβέρνηση ζούμε το "εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα". Εάν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση δε θα έχει χρήματα το ελληνικό κράτος. Έχουν χαθεί τέσσερις μήνες από το 2017. Η ποσοτική χαλάρωση έχει πάει περίπατο. Στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία η κατάσταση είναι τραγική. Υστέρηση εσόδων, αδιαφορία για την αγορά. Η κατάσταση είναι άσχημη. Συναίνεση σε αυτήν την πολιτική εμείς δε θα δώσουμε. Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων έχουν την υπογραφή των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου. Εμποδίζουν κάθε μεταρρύθμιση…Η καθυστέρηση είναι συντριπτική. Οι Έλληνες θα πληρώσουν τα δώδεκα δισεκατομμύρια των καθυστερήσεων", επεσήμανε.
Αναφορικά με τη ΔΕΗ, ο κ. Κικίλιας επανέφερε, εκ νέου, στο προσκήνιο τη θέση της ΝΔ περί πλήρους διερεύνησης των ευθυνών της κυβέρνησης. "Ο κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε ένα κρατικό μονοπώλιο να το θέσει σε καθεστώς χρεοκοπίας. Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για βαποράκια συμφερόντων, που θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία. Είπε για στημένο διαγωνισμό. Υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες σε όλα τα επίπεδα", τόνισε. 
Ο κ. Κικίλιας υποστήριξε πλήρως την ερώτηση που κατέθεσαν προ ημερών οι βουλευτές Πελοποννήσου της ΝΔ (συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά) για τα ζητήματα περιφερειακού σχεδιασμού και διαχείρισης απορριμμάτων, αδειάζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη. 
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Κικίλιας, η ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, από το 1996 μέχρι το 2017. Αυτή θα συζητηθεί τη Μεγάλη Τετάρτη, μαζί με την πρόταση της κυβέρνησης και όπως έλεγαν γαλάζιες πηγές από τη στιγμή που η κυβέρνηση ήθελε να διερευνηθεί η προηγούμενη 20ετία μπορεί να ψηφίσει τη γαλάζια πρόταση.