Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

ΧΡΗΜΑ: Σε υψηλά 31 μηνών και πάνω από τις 850 μονάδες το ΧΑ

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
Για πρώτη φορά, μετά τον Δεκέμβριο του 2014, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα πάνω από τις 853 μονάδες, καταφέρνοντας να διαπεράσει το κρίσιμο σημείο των 850 μονάδων, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,22% στις 853,54 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 844,59 μονάδων (+0,16%) και 854,14 μον. (+1,30%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 114,51 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 156,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12,9 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,45%, στις 2.218,80 μονάδες, ενώ στο +0,81% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.156,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,32% στις 1.134,23 μονάδες.
Το ΧΑ σήμερα... κόπιασε, δυσκολεύτηκε και επιστράτευσε όλες του τις δυνάμεις για να καταφέρει να κάνει το κλείσιμο πάνω από τις 850 μονάδες, τις οποίες και πολιορκεί σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας εβδομάδας. Τελικά, έχοντας στο πλευρό του ένα άτυπο rotation από τους δεικτοβαρείς τίτλους, κατάφερε να συγκεντρώσει τις δυνάμεις που απαιτούνταν για να διασπάσει ανοδικά το δύσκολο αυτό επίπεδο.
Εντούτοις, θα πρέπει να περιμένουμε να διαπιστώσουμε εάν η διάσπαση αποδειχθεί αποφασιστική, με το ΧΑ να χρειάζεται να παραμείνει πάνω από τις 850 μονάδες, για να επιβεβαιώσει τη δυναμική του. Και αυτό το "στοίχημα" είναι εξαιρετικά δύσκολο, εάν τελικά δεν επιβεβαιωθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές για δανεισμό, μια εξέλιξη που έχει αναχθεί στον καταλύτη των ημερών.
Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που έχουν συνδέσει τη νευρικότητα και στασιμότητα αυτής της εβδομάδας στο δίλημμα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές τις επόμενες ημέρες.
Η πρόταση για την έκδοση ομολόγου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, παραμένει σταθερά στο τραπέζι, αλλά υπάρχουν και διαφορετικές "φωνές" που πυκνώνουν (σ.σ. ή που κατ άλλους επιχειρούν απλά να μειώσουν τις επόμενες ημέρες τις φημολογίες).
Το "τώρα" μίας έκδοσης συνδέεται με το Momentum που έχουν διαμορφώσει μία σειρά από γεγονότα όπως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η εκταμίευση του πακέτου των υποδόσεων, η χθεσινή έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και τα θετικά σημάδια από την χθεσινή έκδοση εντόκων, καθώς και μία σειρά από γεγονότα και επισκέψεις αξιωματούχων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες όπως η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 20/7 και η κάθοδος Moscovici στις 25 Ιουλίου στην Αθήνα.
Παράλληλα, στις 18 Ιουλίου η Fitch αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία της για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί, μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's (Ιούνιος 2017). Μάλιστα, η τελευταία επανήλθε προ ημερών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης, εάν συνεχιστεί η βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της χώρας.
Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 20 Ιουλίου, θα συνεδριάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι προσδοκίες για το "πόρισμα" του Ταμείου μπορεί να μην είναι μεγάλες, ωστόσο, η αγορά αναμένει τη ρητορική που θα επιλέξει το ΔΣ του απέναντι τόσο στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όσο και στις προφορικές δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για το χρέος.
Αναφορικά με το "αργότερα", δηλαδή με την αναβολή μιας τέτοιας απόφασης δοκιμαστικής έκδοσης ομολόγου για το τέλος της τρίτης αξιολόγησης, εκεί τα πράγματα μπερδεύουν.  Και αυτό διότι οι αγορές περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση τα σημάδια που συνδέονται με την εφαρμογή των επόμενων προαπαιτούμενων. Και η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία νέα "γενιά" 66 παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου, για να έχει την πλήρη εμπιστοσύνη των επενδυτών. 
Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σήμερα πήρε το αίμα της πίσω, σβήνοντας τις χθεσινές απώλειες με το σημερινό +4,04%, με την Πειραιώς να κάνει το τέταρτο στη σειρά ανοδικό σερί (προηγήθηκαν 3x+~4%), κλείνοντας με κέρδη 3,23%. Άνω του 2% και τα κέρδη σε Μυτιληναίο, ΕΕΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ, με τις Folli Follie, Alpha Bank, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, Aegean, ΟΛΠ, Σαράντη και Εθνική να κλείνουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. 
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Attica Bank, Grivalia, Φουρλής, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, με την Ελλάκτωρ να ολοκληρώνει τις συναλλαγές χωρίς μεταβολή, αν και ενδοσυνεδριακά πιέστηκε αρκετά. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, ενώ Jumbo και Motor Oil έκλεισαν με απώλειες 1,38% και 1,92% αντίστοιχα. 
ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ