Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

ΚΥΠΡΟΣ: Από το ΧΘΕΣ στο ΣΗΜΕΡΑ !!!
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΩ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ...!!!
Το 450 π.Χ. για τον γιο του Μιλτιάδη, Κίμωνα η Κύπρος ήταν κοντά για άλλους το 1974 το νησί ήταν πολύ μακριά...!!!

Για την ιστορία:

Σε ηλικία 56 ετών (450 π.Χ.), έπλευσε στην ελληνικότατη Κύπρο ναύαρχος ενός στόλου 200 τριήρεων για να εκδιώξει από το νησί τους Πέρσες και να αποκαταστήσει την αθηναϊκή κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο.

Προηγουμένως είχε πείσει τους συμπολίτες του για τη στρατηγική σημασία του νησιού της Αφροδίτης και την ανάγκη να βρίσκεται στην αθηναϊκή σφαίρα επιρροής.

Ο Κίμων προέκρινε την άμεση ανακατάληψη του βορειοδυτικού τμήματος του νησιού προκειμένου να αποκτήσει το έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα στην Κύπρο και τα νότια παράλια της Μικράς Ασίας.

Παρότι αναγκάστηκε να διασπάσει τον στόλο του, στέλνοντας 60 τριήρεις να συνδράμουν τον Αιγύπτιο Αμύρταιο στη ναυμαχία του κατά των Περσών στο δέλτα του Νείλου, με τα υπόλοιπα πλοία καταναυμάχησε τον υπερδιπλάσιο στόλο Περσών, Φοινίκων και Κυλίκων στα ανοιχτά της Πάφου.

Στη συνέχεια αποβίβασε ελληνικό στρατό στις ακτές καταλαμβάνοντας το Μάριον και τους Σόλους.
Επικεντρώθηκε στην πολιορκία του Κιτίου, της «πρωτεύουσας» των φιλοπερσικών δυνάμεων στο νησί, γνωρίζοντας ότι η πτώση του θα σήμαινε την απελευθέρωση της Κύπρου. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η νίκη έγερνε προς την αθηναϊκή πλευρά, συνέβη το αναπάντεχο:

Ένας επιπόλαιος τραυματισμός που δεν προσέχθηκε –κατ’ άλλους ασθένεια, πνευμονία- στοίχισε τη ζωή του Κίμωνα. Η απόφαση των αξιωματικών των ελληνικών δυνάμεων ήταν να μην ανακοινωθεί ο θάνατος του αρχιστρατήγου για να μην επηρεαστεί, το φρόνημα των Αθηναίων.

Η πολιορκία λύθηκε και αποφασίστηκε να δοθεί ναυμαχία στα ανοιχτά της Σαλαμίνας. Οι Αθηναίοι νίκησαν Πέρσες και Φοίνικες, ακολούθησε μάχη και στην ξηρά με νικητές και πάλι τους Έλληνες.

Ο αθηναϊκός θρίαμβος αποδόθηκε στον νεκρό Κίμωνα και ειπώθηκε η ιστορική φράση «και νεκρός ενίκα»…

Η Κύπρος, τότε, ήταν κοντά...


20 Ιουλίου 1974 - 20 Ιουλίου 2017


ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ