Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Πως οι γερμανικές τράπεζες επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια


Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας έχουν βρει έναν απίθανο σύμμαχο στη μάχη τους να αποτινάξουν τη χρόνια χαμηλή κερδοφορία του τομέα τους - τα χαμηλά επιτόκια που θα στενοχωρήσουν τις περισσότερες τράπεζες της ευρωζώνης όταν ανακοινώσουν τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου τις επόμενες ημέρες.
Ο μακρύς αγώνας τους για να ανταγωνιστούν τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων και τις υπηρεσίες χαμηλότερου κόστους που προσφέρει ο γερμανικός στρατός των τραπεζών του δημόσιου τομέα έχουν αφήσει τις πέντε κορυφαίες τράπεζες της χώρας με χαμηλά περιθώρια κέρδους και μερίδιο αγοράς μόνο 30%.
Ωστόσο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδήγησε τα επιτόκια κάτω από το μηδέν τοις εκατό, τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών λιανικής αντιμετωπίζουν έντονη πίεση. Τώρα τους κοστίζει χρήματα να διατηρούν τις καταθέσεις των πελατών και το περιθώριο μεταξύ δανειοδότησης και δανειοληψίας έχει συρρικνωθεί.
Και αυτό σημαίνει ότι το ανταγωνιστικό τοπίο αλλάζει από εκείνο όπου οι δύο μεγάλοι εισηγμένοι δανειστές - η Commerzbank και η Deutsche Bank - έχουν πετύχει μέσες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων από το 6 έως 7 τοις εκατό από τη δεκαετία του '70, σύμφωνα με έκθεση της Citibank.


«Οι μεγάλες τράπεζες βρίσκονται λιγότερο σε μειονεκτική θέση από την άποψη της τιμολόγησης από ό, τι στο παρελθόν», λέει ο αναλυτής της Citi, Νίκολας Χέρμαν, ο οποίος πρόσφατα αναβάθμισε την Commerzbank λόγω της «βελτίωσης της ανταγωνιστικής δυναμικής στη γερμανική αγορά».
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Commerzbank για τους πελάτες του ιδιωτικού τομέα και των μικρών επιχειρήσεων, Μάικλ Μάντελ, συμφωνεί. «Οι χαμηλότερες τιμές ασκούν πίεση στους ανταγωνιστές, γεγονός που ωφελεί τη στρατηγική ανάπτυξης, καθώς οδηγεί σε προσαρμογές των τιμών και κλείσιμο υποκαταστημάτων», λέει.
«Αξιοποιούμε αυτή την εξέλιξη για να κερδίσουμε περισσότερους πελάτες και έχουμε αποκτήσει φέτος περίπου 351.000 νέους πελάτες στη Γερμανία (μέχρι το τέλος Μαΐου).»
Μια έκθεση από τον κ. Χέρμαν και συναδέλφους του στη Citibank παραθέτει παραδείγματα τραπεζών ταμιευτηρίου που χρεώνουν για αναλήψεις μέσω ATM. Τα γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν μεμονωμένα παραδείγματα της Sparkassen όπου εφάρμοσε αρνητικά επιτόκια στους λογαριασμούς των μικρών καταθετών.
Το DSGV, το οποίο αντιπροσωπεύει τις τράπεζες του δημόσιου τομέα της Γερμανίας, δήλωσε ότι δεν είχε πληροφορίες σχετικά με το πόσο διαδεδομένη ήταν αυτή η συμπεριφορά και αρνήθηκε να σχολιάσει πώς μπορεί να εξελιχθεί η συμπεριφορά του τομέα. Τον Οκτώβριο, ο επικεφαλής του DSGV Γκεργκ Φάρενσον είπε στο FT ότι ενώ οι τράπεζές του θα προσπαθούσαν να αποφύγουν τη μεταβίβαση των αρνητικών επιτοκίων στους μικρούς πελάτες, δεν θα μπορούσε να αποκλείσει μια κατάσταση όπου «τα οικονομικά απαιτούν άλλες αποφάσεις». Αρκετές άλλες τράπεζες του δημόσιου τομέα υπέβαλαν ερωτήσεις στο DSGV.
Παρ’ ότι οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες πλήττονται επίσης από τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ – με την απόδοση της μετοχής της Commerzbank να πέφτει μόλις στο 1% πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση της Citi – οι μεγάλες τράπεζες κατέστησαν σαφές ότι δεν σκοπεύουν να χρεώσουν τα νοικοκυριά για καταθέσεις.
Αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να παραμείνουν σε αυτή τη γραμμή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις αποταμιευτικές τράπεζες. «Οι τεράστιες ιδιωτικές τράπεζες, φυσικά, δέχονται επίσης μεγάλη πίεση λόγω των χαμηλών επιτοκίων, αλλά από μια σχετική άποψη έχουν μια πιο διαφοροποιημένη επιχειρηματική δραστηριότητα», λέει ο καθηγητής Μάρτιν Χέλμιχ, ακαδημαϊκός στη Σχολή Οικονομικών της Φρανκφούρτης.
Αυτές οι διαφοροποιημένες δραστηριότητες σημαίνουν ότι οι μεγάλες τράπεζες μπορούν να μετριάσουν τις απώλειες από το πτώση των καθαρών περιθωρίων επιτοκίων τους επειδή κερδίζουν χρήματα από άλλες λειτουργίες, όπως η επενδυτική τραπεζική, οι αγορές και το δημόσιο απόθεμα.
Όλοι όσοι εργάζονται σε μεγάλες γερμανικές τράπεζες δεν βλέπουν τις τάσεις με τόσο αισιόδοξο τρόπο όπως ο κ. Μάντελ. Ο Αλεξάντερ Ίλγκεν, Διευθύνων Σύμβουλος για τους ιδιώτες και επιχειρηματικούς πελάτες της Deutsche, δεν πιστεύει ότι οι αποκλίσεις στην τιμολόγηση των αποταμιευτικών και των τραπεζών λιανικής θα προκαλέσουν βραχυπρόθεσμες αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών.
«Εάν έχετε μια κίνηση τράπεζας προφανώς δημιουργείτε ευκαιρία αρμπιτράζ από την πλευρά του πελάτη. . . Θα δείτε ενδεχομένως κάποιες αλλαγές στη δυναμική του πελάτη», λέει. «Δεν έχουμε ακόμη παρατηρήσει κάτι τέτοιο.»
Επισημαίνει επίσης ότι η Postbank, η γερμανική θυγατρική λιανικής τραπεζικής, την οποία η Deutsche ενσωματώνει πλήρως στο γερμανικό δίκτυο με το δικό της σήμα, αύξησε τα τέλη πέρυσι και η αντίδραση δεν οδήγησε «σε μαζική απώλεια πελατών».
«Υπάρχει κάποια ελαστικότητα τιμών που είναι διαθέσιμη από την πλευρά του πελάτη», λέει, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι πελάτες θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον με κάποιο πρόσθετο κόστος προτού προβούν σε αλλαγή προμηθευτών.
Ο κ. Ίλγκεν είναι επίσης επιφυλακτικός για το πόσο θα επωφεληθεί η τράπεζά του, ακόμη και αν οι πελάτες των αποταμιευτικών τραπεζών άρχιζαν να μεταφέρουν μόνο τις καταθέσεις τους στη Deutsche ή την Postbank.
«Θέλεις πάντα να αξιολογήσεις τι φέρνει ο πελάτης στο franchise και όχι μόνο να αποκτήσεις πελάτες για χάρη της απόκτησης πελατών», λέει. «Ποτέ δεν βγάζουμε έναν συγκεκριμένο δείκτη KPI (βασικό δείκτη απόδοσης) ότι θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των πελατών που έχουμε. . . Η στατιστική KPI δεν έχει ενδιαφέρον για μένα.»
Ο κ. Μάντελ λέει ότι η εμπειρία της Commerzbank είναι ότι οι πελάτες που κερδίζει η τράπεζα «συνήθως φέρνουν καταθέσεις/τρεχούμενους λογαριασμούς αλλά αρχίζουν να απαιτούν άλλα προϊόντα».
Το μεγαλύτερο ερώτημα, στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι από τους εμπειρογνώμονες, δεν αφορά μερικές χιλιάδες πελατών που θα κινηθούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση τα επόμενα χρόνια, έχει να κάνει με το αν η πίεση στις αποταμιευτικές τράπεζες θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύμα ενοποίησης το οποίο θα οδηγούσε τελικά σε πολύ πιο βαθιές αλλαγές στην αγορά.
«Έχουμε ακόμη μεταξύ 400 και 450 τράπεζες αποταμίευσης εδώ στη Γερμανία», λέει ο κ. Χέλμιχ. «Αναμένω ότι αυτός ο αριθμός θα είναι χαμηλότερος στο μέλλον. . . Το περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου αυτή τη στιγμή είναι ένας επιταχυντής γι 'αυτό.»
Ο κ. Ίλγκεν πιστεύει επίσης ότι θα υπάρξει εξυγίανση, αλλά τονίζει ότι δεν πρόκειται μόνο για μια ιστορία επιτοκίων. «Τα επιτόκια είναι ένα συστατικό, υπάρχει επίσης η ρύθμιση και η αλλαγή της συμπεριφοράς των πελατών», λέει. «Όλα αυτά τα τρία πράγματα από κοινού θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εξυγίανση.»
ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ