Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη παλεύει να γυρίσει σελίδα


Η Ελλάδα επέστρεψε στην ιδιωτική αγορά χρέους αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, συγκεντρώνοντας 3 δισεκατομμύρια ευρώ με ένα σχετικά προσιτό επιτόκιο ύψους 4,6%.


Αυτές είναι οι ενθαρρυντικές ειδήσεις - αλλά δεν σημαίνουν ότι η πιο ισοπεδωμένη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε πορεία για σταθερή ανάπτυξη.
Η οικονομία παρουσιάζει σημάδια ζωής, αυξανόμενη λίγο στο πρώτο τρίμηνο, και η κυβέρνηση έχει πάρει έναν αυστηρότερο έλεγχο του προϋπολογισμού. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη θέση χρέους της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι κακή και οι βαθύτερες διαρθρωτικές της μεταρρυθμίσεις μόλις άρχισαν. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αφήσει πίσω της τα προβλήματά της.
Οι επενδυτές είναι προφανώς πρόθυμοι να υιοθετήσουν μια αισιόδοξη άποψη για την πιθανότητα αποπληρωμής τους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνέβαλε στην πυροδότηση αυτής της αισιοδοξίας, εγκρίνοντας την «επί της αρχής» νέα βοήθεια στην Ελλάδα, η οποία χρησιμεύει ως σφραγίδα εγκρίσεως των πολιτικών της και εκείνων των επίσημων πιστωτών της ευρωζώνης.
Ωστόσο, σημειώστε ότι το ΔΝΤ επεκτείνει την έννοια της «αρχής» πέρα ​​από τα όρια της συνηθισμένης χρήσης. Αναφέρει ότι η λεγόμενη ρύθμιση standby θα τεθεί σε ισχύ μόνο αφού οι αξιωματούχοι του «λάβουν συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας ότι θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους». Ζητάνε τέτοιες διαβεβαιώσεις εδώ και μήνες και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης δεν έχουν παραδώσει ακόμα. Δεν είναι σαφές γιατί το ταμείο πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση πραγμάτων δικαιώνει την υποστήριξή του, ακόμη και «επί της αρχής».
Η θέση της Ελλάδας δεν είναι απελπιστική σε καμία περίπτωση. Η Ευρώπη στο σύνολό της βελτιώνεται και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι θετικές. Αλλά η κατάσταση παραμένει σοβαρή. Η απαιτούμενη από την ΕΕ αυστηρότητα στον προϋπολογισμό και η επίτευξη του στόχου αυτού αντίθετα σε όλες τις πιθανότητες δεν θα στηρίξει τη μελλοντική ανάπτυξη: Αυτή πρέπει να προέλθει από μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, την προώθηση των επενδύσεων και την ενθάρρυνση του εγχώριου ανταγωνισμού. Η μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εξαρτάται από την πρόοδο που σημειώθηκε σε αυτούς τους τομείς - και από τα μέτρα που έχουν καθυστερήσει για να καταστήσουν τα χρέη της χώρας διαχειρίσιμα.
Είναι καλό ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται και πάλι, αν και διστακτικά, και ότι οι ιδιώτες επενδυτές είναι πρόθυμοι να δανείσουν. Αλλά το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η εφησυχασμός για τις προοπτικές της.
ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ