Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Παρά τις τραπεζικές πιέσεις πέτυχε θετικό κλείσιμο το ΧΑΤης Αλεξάνδρας Τόμπρα

Ήπια ανοδικά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, συντηρώντας μια μετριοπαθή στάση εξαιτίας της συγκράτησης των ανοδικών διαθέσεων από τις ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν σε επιλεγμένες, αλλά δεικτοβαρείς, μετοχές.

Αντιστάθηκε στις τραπεζικές πιέσεις και πέτυχε θετικό κλείσιμο το ΧΑΕιδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 843,25 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 839,98 μονάδων (-0,16%) και 846,44 μον. (+0,61%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 110 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,7 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,06%, στις 2.187,14 μονάδες, ενώ στο -0,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.158,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,03% στις 1.072,08 μονάδες.

Η αγορά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο τεχνικά επίπεδο, με τη στάση που σημείωσε να είναι "ευπρόσδεκτη" από αρκετούς traders και αναλυτές. Άλλωστε, μπροστά του ο γενικός δείκτης έχει τα επίπεδα των 850 μονάδων, τα οποία θεωρούνται καθοριστικά από τους τεχνικούς αναλυτές για την πορεία της αγοράς τους επόμενους μήνες.

Βέβαια, αυτό που προβλημάτισε σήμερα ήταν η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος αν και δείχνει σαφή σημάδια βελτίωσης, όπως για παράδειγμα τη νέα μείωση κατά 2 δισ. ευρώ της χρήσης του μηχανισμού ELA, η συμπεριφορά στο ταμπλό μόνο εφησυχασμό δεν εμπνέει. Ο κλαδικός έχει υποαποδώσει από την αρχή του έτους σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, με τους αναλυτές να αναμένουν το "βαρύ πυροβολικό" του ΧΑ να εκδηλώσει μια σαφή κίνηση, καθώς αυτή θα συμπαρασύρει και την υπόλοιπη αγορά.

Την παραπάνω εικόνα υποστηρίζει και το γεγονός ότι πολλοί μη τραπεζικοί τίτλοι έχουν ήδη καταγράψει μια σημαντική ανοδική κίνηση, με τα περιθώρια, χωρίς νέους καταλύτες, να εξαντλούνται σταδιακά.

Άλλωστε, η επικείμενη εκταμίευση της δόσης διέλυσε το όποιο σύννεφο και σενάριο ενός νέου ελληνικού "ατυχήματος", δείχνοντας πως τουλάχιστον αυτό το καλοκαίρι θα είναι ήσυχο πριν έρθει το δύσκολο φθινόπωρο της γ' αξιολόγησης, ενώ οι υποστηρικτικές δηλώσεις από την πλευρά των δανειστών για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές συνέθεσαν ένα θετικό έδαφος γύρω από τα ελληνικά assets το επόμενο διάστημα.

Στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών θυμίζουν ότι οι καλοκαιρινοί μήνες είναι πάντοτε... υπογείως ενδιαφέροντες για το Χ.Α., ωστόσο, καθώς μπαίνουμε στον Ιούλιο, το βασικό σενάριο για την αγορά είναι αυτό του stock picking, τόσο σε τίτλους του FTSE, όσο και στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil και η Σαράντης κατάφεραν να ξεχωρίσουν σήμερα, καθώς ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη 3,99% και 3,25% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν και η άνοδος σε ΟΛΠ, Φουρλή, ΕΧΑΕ και Folli Follie, ενώ ανώτερα του 1% τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Aegean και Eurobank, με την τελευταία να κλείνει στο 1,01 ευρώ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Grivalia και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στον αντίποδα, η Τιτάν, η Βιοχαλκο, η Jumbo, η Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ και η ΕΕΕ έκλεισαν με ήπιες απώλειες, χωρίς αυτές να ξεπερνούν το 1%. Η Εθνική και η Alpha Bank ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες 1,13% και 1,79% αντίστοιχα, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,18% σήμερα.

Στον Mid Cap, η Reality & Reliability συνεχίζει το ανοδικό της σερί, κλείνοντας σήμερα στο +7,59%. Η Δρομέας έκλεισε στο +10,43%, ενώ η Αττικής, η οποία "ετοιμάζεται" για τον FTSE 25 έκλεισε με άνοδο 1,68% και με όγκο που ξεπέρασε τα 10 εκατ. τεμάχια. 
ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ