Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

ΤΟΥΡΚΙΑ: Έκλεισε η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για τους S-400.


Μετά από συνομιλίες και διαπραγματεύσεις που διήρκησαν εδώ και αρκετούς μήνες, έκλεισε τελικά η συμφωνία της Τουρκίας  με τη  για τους S-400, όπως ανακοίνωσε εκτάκτως πριν από λίγο η ρωσική τηλεόραση. Οι S-400 θα προσδώσουν στην τουρκική αεράμυνα τεράστια ισχύ πυρός, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για ένα μπόνους που παίρνει η  για την επικείμενη  τουρκική εισβολή στην πόλη της Συρίας.
Η παράλληλη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και οι τουρκικές χερσαίες επιχειρήσεις ήταν, μάλιστα, το διακύβευμα για την αγορά των ρωσικών πυραύλων.
Η σχεδόν άμεση παραλαβή από την Τουρκία τεσσάρων συστοιχιών  S-400 έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με δύο έγκυρες ρωσικές πηγές, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Κι αυτό γιατί τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, Mirage-2000, θα βρεθούν αντιμέτωπα με τους υπερσύγχρονους τουρκικούς πλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους  S- 400, οι οποίοι θα τα στοχεύουν . Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια σοβαρή και τεράστια απειλή από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες στην ουσία θα «κλειδώσουν όλο το Αιγαίο πέλαγος» καθιστώντας το περιοχή αυτή A2AD ( περιοχή απαγόρευσης πρόσβασης) με την δημιουργία ενός διαστρωματικού εναέριου αντιαεροπορικού θόλου, ο οποίος καλύπτει τους πάντες και τα πάντα σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα που διαθέτουν .
Η απόκτηση των S-400 θα οδηγήσει στην πραγματική ενδυνάμωση των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων της Τουρκίας ενώ ακολουθεί και η ναυτική ενδυνάμωση με την κατασκευή νέων σύγχρονων ναυτικών μονάδων επιφανείας όπως οι Φρεγάτες TF -2000, οι Κορβέτες TF 1000, το αεροπλανοφόρο TCG Anadolou,  μαζί με την παραλαβή της πρώτης παρτίδας από 24 μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς  F-35.
Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται και το σχέδιο απόκτησης πυρηνικών όπλων που θα εξοπλίσουν τις κεφαλές των πυραύλων εδάφους –εδάφους J-1000T Yildirim, καθιστώντας την Τουρκία περιφερειακή δύναμη .
Όσον αφορά στο ζήτημα παροχής δανείων οι Ρώσοι δεν αποδέσμευσαν ουσιαστικά στοιχεία και όπως δήλωσε ο Ρώσος Προεδρικός Σύμβουλος για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία, Βλαντιμίρ Κοζίν, στο 8ο Διεθνές Ναυτικό σαλόνι στην , «η σύμβαση έχει συμφωνηθεί και όλα είναι κατανοητά , αλλά το θέμα του δανείου, και τα κονδύλια δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη»
Από την πλευρά του  (Viktor Kladov), επικεφαλής του τμήματος της ρωσικής αμυντικής τεχνολογίας, ανέφερε νωρίτερα ότι η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν και στα τεχνικά ζητήματα της παράδοσης των πυραύλων S-400 Triumf (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SA-21 Growler), ενώ πρόσθεσε ότι η σύμβαση  δεν είχε υπογραφεί ακόμη και οι δύο πλευρές συζητούσαν τους μη τεχνικούς όρους της συμφωνίας.
Ποιοι είναι οι S-400 Triumf  
Οι αντιεροπορικοί ρωσικοί πύραυλοι  S-400 Triumf  είναι το τελευταίο αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων μεγάλης εμβέλειας που τέθηκε σε λειτουργία το 2007. Έχει σχεδιαστεί προκειμένου να καταστρέψει αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και πυραύλιυς μεσαίας εμβέλειας, ενώ  παράλληλα μπορεί  να χρησιμοποιηθεί και εναντίον αντικειμενικών στόχων.
Επιπρόσθετα, το S-400 μπορεί να πλήκει στόχους σε απόσταση 400 χλμ. και σε υψόμετρο μέχρι 30 χλμ.
Οι πύραυλοι S-400 είναι ένα τρομερό όπλο στα «χέρια» αυτού που το έχει.  Εντάχθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία με το ρωσικό στρατό το 2010. Κάθε πυροβολαρχία  S-400 διαθέτει  οκτώ εκτοξευτές, το κέντρο ελέγχου, ραδιοεντοπιστή και 14 πυραύλους.

Της Λίνας Ακριβοπούλου

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ