Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Οικονομία: Πώς αποτιμούν τα ελληνικά NPLs τα funds


Της Νένα Μαλλιάρα
Τα "χαρτιά" τους για το πώς αποτιμούν τα ελληνικά NPLs ανοίγουν τα funds, με σηματωρό την πώληση καταναλωτικών δανείων της Eurobank.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να υποβληθούν στην τράπεζα οι δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες θα καταλήξουν τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο στην επιλογή του προτιμητέου αγοραστή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τουλάχιστον 16 funds αναμένεται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές από τα 22 που εξεδήλωσαν καταρχήν ενδιαφέρον. Οι μη δεσμευτικές προσφορές, κατά τις πληροφορίες, κινούνταν στην περιοχή των 6 σεντς ανά 1 ευρώ δανείου και η προέλευσή τους ήταν από αμερικανικά και ευρωπαϊκά funds (με ισπανικά σε πρωταγωνιστικό ρόλο).

Το πακέτο "κόκκινων" καταναλωτικών δανείων που βγαίνει προς πώληση από την Eurobank είναι η πρώτη συναλλαγή πώλησης NPLs και θα καταδείξει τόσο το πού κινούνται οι τιμές της αγοράς (άρα και τι περιθώρια υπάρχουν για τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε πιο εκτεταμένες πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων), όσο και το προφίλ των ενδιαφερόμενων αγοραστών. Σημειώνεται ότι η πώληση αναμένεται να είναι κεφαλαιακά ουδέτερη ή με οριακή θετική επίπτωση για την τράπεζα στην περίπτωση που ανακτηθεί από την τελευταία μέρος των προβλέψεων που έχει σχηματίσει για τα εν λόγω δάνεια.
Το πρώτο εγχείρημα πώλησης "κόκκινων" δανείων αφορά ειδικότερα πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων αρχικού κεφαλαίου 1,52 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων τόκων, προμηθειών κ.λπ.), το οποίο περιλαμβάνει μικρά καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις. Όλα τα παραπάνω δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση ετών, δεν έχουν καμία εξασφάλιση και καλύπτονται από προβλέψεις σχεδόν στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Πρόκειται δηλαδή για δάνεια που βρίσκονται στο πιο "βαθύ κόκκινο" ή αλλιώς στο "μαύρο" από πλευράς εισπραξιμότητας για την τράπεζα, η οποία για το λόγο αυτό έχει δώσει εύστοχα στο project της εν λόγω πώλησης την επωνυμία "Έκλειψη".
Ειδικότερα, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο NPLs της Eurobank χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει 59.000 δάνεια, ονομαστικής αξίας 643 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,1 δισ. ευρώ, τα οποία ανήκουν σε 41.000 δανειολήπτες. Ο μέσος όρος του δανείου ανέρχεται σε 10.800 ευρώ και η μέση διάρκεια καθυστέρησης σε 7, 8 έτη. Το 33% του χαρτοφυλακίου αυτού, μάλιστα, είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 9 ετών, ενώ τα περισσότερα δάνεια σταμάτησαν να εξυπηρετούνται την περίοδο 2008-2011.
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει 161.000 δάνεια, ονομαστικής αξίας 880 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,72 δισ. ευρώ, επίσης σε πολυετή καθυστέρηση. Αντιστοιχούν σε 73.000 δανειολήπτες και ο μέσος όρος αξίας δανείου διαμορφώνεται σε 5.400 ευρώ. Το 24% των  δανείων αυτών σταμάτησε να εξυπηρετείται πριν από το 2004, το 47% μεταξύ 2004- 2006 και το 29% μετά το 2007.

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ